Wat is een FIFO systeem en hoe wordt het toegepast?

De FIFO (First in, First out) voorraadbeheermethode is, samen met de LIFO-methode (Last in, First out), een veel gebruikt instrument in het magazijnbeheer. De definitie en werking van de FIFO-methode in industriële opslag heeft te maken met de manier waarop goederen worden verplaatst en is een eenvoudig concept: first in, first out.

WANNEER WORDT DE FIFO-METHODE GEBRUIKT?
De FIFO-methode wordt typisch gebruikt om de voorraad bederfelijke producten te beheren, met een vervaldatum, waarbij de meest voorkomende producten voedsel, medicijnen en cosmetische producten zijn. Het is ook een gangbare managementmethode voor bedrijven die relatief snel verouderde of “uit de mode geraakte” producten opslaan, zoals technologische producten (huishoudapparaten, computers, enz.), schoeisel en textiel.

VOORDELEN VAN DE FIFO-METHODE

○ Perfecte voorraadrotatie, waardoor het eerste product dat in de palletstelling komt, als eerste uit het magazijn komt.

○ Voorrang voor de output van de oudste of verouderde producten, of producten met de vroegste vervaldatum.

○ Dit voorkomt het gedeeltelijke of volledige waardeverlies van de opgeslagen producten of hun devaluatie als gevolg van hun productiedatum.

WELKE OPSLAGSYSTEMEN LATEN FIFO-MANAGEMENT TOE?
Zoals blijkt, is het gebruik van FIFO-magazijnbeheer wijdverbreid, dus is er een reeks industriële opslagsystemen ontwikkeld die speciaal aan deze methode zijn aangepast.

Deze palletstellingen moeten een gemeenschappelijk kenmerk hebben, namelijk dat ze allemaal een gangpad moeten hebben voor het laden van goederen en een ander voor het lossen ervan. Met andere woorden, de laad- en losgangen moeten verschillend zijn, zoals in het geval van Drive In of Push-Back systemen.

 

Bron: AR Racking