Industriële stellingrisico’s en preventiemaatregelen

Het magazijn is een faciliteit of gebouw waar een bedrijf zijn producten/goederen opslaat, verzamelt en beheert voor eigen gebruik of voor extern gebruik. Het is het logistieke knooppunt van een bedrijf, het centrum waar de tastbare in- en uitstroom van een bedrijf wordt beheerd.

De optimale operationele capaciteit en dus de rentabiliteit van een bedrijf hangt in grote mate af van de geïnstalleerde opslagoplossing. Het implementeren van het juiste industriële stellingsysteem in het magazijn is essentieel om de productiviteit te maximaliseren. De veiligheid van de installatie en in het bijzonder van de werknemers heeft echter prioriteit voor het correct functioneren van een magazijn.

Als bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren, berekenen en installeren van industriële opslag- en stellingsystemen voor alle soorten ladingen, identificeert Metal Rack 7 sleutelelementen voor het handhaven van de veiligheid in het magazijn. Maar wat zijn de belangrijkste risico’s die industriële stellingen in een magazijn met zich meebrengen? En nog belangrijker, hoe kan schade aan de industriële stellingen in een magazijn worden voorkomen?

racking safety pin

Wat zijn de belangrijkste veiligheidsrisico’s in een magazijn?
In geval van vallende ladingen op loopbruggen of werkplekken als een industrieel stellingrisico:

○ Problemen met het ontwerp of de installatie van de industriële stellingen.
○ Wijziging van de oorspronkelijke kenmerken van de industriële stellingen.
○ Problemen met de belasting van de eenheid.
○ Botsingen of stoten met de installatie.

Vallende ladingen

De belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen die een botsing veroorzaken tussen voertuigen en/of personen die in een magazijn circuleren zijn:

○ Onvoldoende verlichting in de gehele installatie.
○ Onvoldoende breedte van de gangpaden in het magazijn.
○ Te hoge snelheid of gevaarlijk rijgedrag van de operators.

Welke preventiemaatregelen kunnen we toepassen in de palletstellingen?
Hoewel het waar is dat er niet zoiets bestaat als een nulrisico, kunnen bedrijven preventiemaatregelen in de stellingen van hun magazijn implementeren om effectieve veiligheidsomstandigheden te garanderen. Dergelijke maatregelen kunnen van toepassing zijn op de installatie, de machines, de opleiding van de werknemers of de bescherming van industriële stellingen.

Bron: AR Racking